Sunday 3 April 2016

Θερμοθαλαμος - Εκκολαπτηριο Βασιλισσων με μολις 30 ευρω.

Σε αυτο το αρθρο θα σας αναφέρω το πως εφτιαξα τον δικό μου θερμοθαλαμο ή εκκολαπτηριο βασιλισσων πολυ οικονομικα και απλα. Η αναγκη μου αυτη προεκυψε οταν αρχισα την βασιλοτροφία και ηθελα να εχω τον ελεγχο για την αναπτυξη και τον διαμοιρισμό τους στις παραφυάδες. Υπαρχνουν στην αγορα ετοιμοι θερμοθαλαμοι αλλα κοστίζουν 300-500 ευρω πολυ ακριβα για εναν που ειναι ακομη στα αρχικά σταδια.
Τα τεχνικα χαρακτηριστικα που χρειάζεται ενας τετοιος θεμοθαλαμος είναι θερμοκρασία 36-38 βαθμους και επιπεδα υγρασιας 40-60%. Οι βασιλισσες εκκολαπτοντε 18 μερες απο την μέρα που η προνύμφη τροφοδοτείτε με βασιλικο πολτο.


Αφου αναλυσαμε προηγουμενως τα τεχνικα χαρακτηριστικά , τώρα θα αναφερθούμε στο πως φτιάχνεται.

Αρχικά φτιαχνουμε μια κυψελη με πολυστερίνη(φελιζολ) καλυτερα θα ήταν ενα πενταρακι για να ζεσταινει πιο γρήγορα και να κρατάει και περισσοτερη μόνωση. Η διαδικασία είναι πολυ απλη, με ενα μαχαίρι κοβουμε την μπλε πολυστερινη (φελιζολ) και συνδέουμε τα κομμάτια με ξυλοβιδες και λευκή σιλικονη. ( κόστος 10 ευρω)

Στην συνέχεια θα χρειαστεί να προμηθευτούμε ενα θερμοστάτη ηλεκτρονικο κατα προτιμηση. Θερμοστάτες υπάρχουν πάρα πολλοι στην αγορα , προσωπικά προμηθέυτικα ένα απο το διαδίκτυο , SCT-1000 με κόστος και πάλι που δεν ξεπερνά τα 10 ευρώ.


Επίσης θα χρειαστούμε και ένα heating element για να μας ζεσταίναι το εσσωτερικό του θερμοθάλαμου. Ακομα και με μια λάμπα πυράκτωσης μπορει να επιτευχθει αυτο αλλα προσωπικα προμηθέυτικα ένα heating element απο το διαδύκτιο το οποίο καίει μόνο 10W και θα κρατήσει την κατανάλωση σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Το πως μπορείτε να το βρείτε στο διαδυκτυο ειναι
220V 10W Constant Temperature PTC Heating Element Thermostat Heater Plate με κόστος 5 ευρώ.
Τωρα το πως συνδέουμε τα καλώδια δεν είναι καθόλου δυσκολο αλλα χρείαζεται προσοχή για να αποφευχθούν βραχυκυκλώματα και ανεπυθήμητες ζημιές. Στον κάθε θερμοστάτη των 220 V υπάρχουν οδηγίες αλλα μπορείτε να συμβουλευτείτε ηλεκτρολογο είτε ηλεκτρονικό.

Τοποθετούμε τον sensor που μετράει την θερμοκρασία  και τον Heating Elemen στο εσσωτερικό της κυψέλης και ρυθμίζουμε την θερμοκρασία στου 36 βαθμούς. Βαζουμε στο κάτω μέρος μια βρεγμένη πετσέτα ή ενα ποτηρι του καφέ νερό. Προσωπικά εβαλα το ποτήρι του καφε.

Και λιγα μυστικά ακόμα τα βασιλοκελία τοποθετούντε είτε με το πλαίσιο βασιλοτροφίας όταν αυτα σφραγιστούν σε ένα μελίσσι αποπεράτωσης και στο κάθε βασιλοκελλι είναι καλό να μπένει κλωβός προστασίας για το λόγο, οταν εκκολαφθει η βασιλισσα στις 18 μέρες (7-9 μερες περίπου μετα το σφράγισμα των βασιλοκελιών) να μήν την ψάχνουμε.

Σημαντικο επίσης είναι το ότι μπορεί να μπένουν οι βασιλισσες με λιγο ζαχαροζύματο σε κλουβάκι και να μένουν ζωντανές για περίπου 10 μέρες.

Τελος θα ήθελα να σας παρακαλέσω οτι πληροφορία και γνώση υπάρχει να την μοιράζεστε με τους υπολοιπους μελισσοκόμους της περιοχής σας και γενικότερα μόνο έτσι μπορουμε να αναπτύξουμε την μελισσοκομία.

Με εκτίμηση, 
Κυπριακή Μελισσα.




No comments:

Post a Comment